Zašto jedan tip kuverte zovemo “američkom”?

U našoj ponudi omotnica i kuverti katalog smo uvijek držali preglednim i kuverte smo dijelili po vrsti ili osnovnim značajkama. No, jedna kategorija je nama i ponekim pronicljivim klijentima oduvijek bila misterija.

Zašto se ova vrsta kuverte zove “američka”?

Dolazi li iz Amerike? I da i ne.

Američka omotnica ili “Amerikanka” naziv je dobila po tome što je takav tip kuverte karakterističan za upotrebu u Američkoj poslovnoj kulturi. Njezina glavna karakteristika je mogućnost pakiranja A4 papira preklopljenog na tri skladna dijela.

Postoji čak i patent koji je 1901. predao stanoviti Americus F. Callahan na sličnu omotnicu. Iako to nije današnja “Amerikanka”, sumnjamo da se njeno ime moglo temeljiti na imenu ovog izumitelja.

 

Pravo podrijetlo tajnovite kuverte

“Amerikanke” koje možete nabaviti u JANPROM-u su podrijetlom iz Njemačke. U Njemačkoj je nastala A4 veličina papira koja je zahtijevala osmišljavanje posebne vrste omotnice.

Sve je počelo davne 1911. godine u Die Brücke institutu koji je prionuo na težak zadatak osmišljavanja svjetske standardizacije formata. Definirali su 16 veličina papira za svaku priliku: od poštanske marke do dnevnog časopisa.

Nakon što Die Brücke odlazi u bankrot, njihov koncept dalje razvija Walter Porstmann koji definira A0 veličinu papira, dijeleći ju na pola dolazi do dva A1 papira, i tako dalje i sve niže. Porstmann je naveden kao izumitelj A4 formata papira s kojim se susrećemo u svakodnevnom životu i koji je utjecao na cijeli svijet.

Osim toga, Porstmann je radio na ideji univerzalne tipografije s kojom bi se mogao pisati bilo koji svjetski jezik. Ta je ideja kasnije završila u poznatoj Bauhaus školi dizajna gdje je razvijena u poznatu “univerzalnu abecedu”.

Američka omotnica u raznobojnom ruhu

Naše “Amerikanke” i dalje se rado koriste u poslovanju i osobnoj korespondenciji, ali malo tko zna za njihovu zanimljivu povijest koja ima veze sa standardizacijom veličine papira, transkontinentalnim poslovnim navikama i industrijskom umjetnošću.

Danas one dolaze u nekoliko boja te i dalje sa sobom nose duh svojih izumitelja, ali i dašak elegancije. Pogledajte galeriju i javite nam se za svoju isporuku ove jedinstvene kuverte.

Vaš JANPROM